27.3.2017

Letos sva se z Alešem odločila da greva na kakšno tekmo. Kaj hitro sva ugotovila, da že zamujava, saj se je že pričela zimska liga Paragliding Winter Cup-Snežinka.

Ker je organizator prvič uvedel točkovanje z »FTV« faktorjem (25%), kar v grobem pomeni, da se bo brisalo 25% vsake tekme, oziroma bo po 4 tekmah ena brisana v celoti. To je pretehtalo najino odločitev in se prijavila.

Pa smo končno dočakali otvoritveno dirko. ;)

 

22.oktobra 2016 smo imeli task 2 (Lijak).

Vremenska napoved je dneve poprej obljubljala res epsko vreme, kar pa se je v praksi malce izjalovilo. Kljub temu so bili pogoji solidni za izpeljavo dirke. Zaradi rahle burje, ki je vztrajala vse do 13ih so sestavili task »samo« do Čavna. Dirka dolžine 47,4km nas je vodila 2x »gor in dol« do Čavna in nazaj do Škabrijela. Točke so bile seveda postavljene na ravnini z različnimi cilindri za Comp in Sport task. Vremenski pogoji so poskrbeli za pestrost dirke skozi ves čas. Ciljno črto, je prečkalo 6 tekmovalcev.

V Sport classi ja Aleš dosegel 5.mesto 645 točk, jaz 7.mesto 614 točk.

 

Teden kasneje v nedeljo 30.10.2016 smo imeli task 3 (Lijak).

Odločitev z izbiro nedelje se je izkazala za pravilno. Čeprav je dan na začetku izgledal zelo klavrno, se je na koncu le sestavil. Tako so sestavili task dolžine 40km, večji del ob hribu gor in dol. Leteli smo do sredine Čavna in nazaj do Škabrijela. To ruto smo ponovili 2x in vmes z točkami malce ven od grebena. Seveda, ko smo bili v zraku, smo opazili, da to ne bo ravno kakšen izziv. Smo pa kljub temu preizkusili ali imamo še dovolj močne vrvice za pospeševalnik, ter ali nam škripci na pospeševalniku dobro funkcionirajo.

V Sport classi sem dosegel 3.mesto 749točk, Aleš 5.mesto 696točk.

Po nekaj tednih slabega vremena smo že vsi nepričakovano čakali tekmo, vendar sledi šok. Organizator je zapisal:

Žal imam slabo novico za vse ljubitelje zimske lige. Sporočam da je tradicionalna Zimska liga, ki se je pri nas vsako leto odvijala na Primorskem … odkar pomnim… prišla do zaključka.

Torej, Zimska liga – Parasnežinka je do NADALJNJEGA ODPOVEDANA.

Izvedeli smo, da je prišlo do trenj med organizatorjem lige in društvom Polet Nova Gorica. Kasneje je uspel dogovor z DJP Kovk s katerim nam je na Kovku omogočeno letenje.

 

30.1.2017 task 4 (Kovk).  

Odločitve za izbiro dneva je sprva kazala kot za napačno. Vendar je kljub skoraj popolni pokritosti na začetku dneva presenetljivo dobro delalo. Kasneje popoldan pa se je naredil prav lep termični dan. Prav zaradi slabih razmer se sestavi lažja in krajša disciplina. Kot vedno se točke postavijo nad ravnino. In v večini primerov, so cilindri postavljeni tako, da se ji lahko spelje popolnoma po ravnini in s tem precej krajši poti ali pa po grebenu a mnogo daljši poti. Lahko rečem, da smo imeli pilote na obeh variantah, kar je naredilo dirko zanimivo s par preobrati. Dvakrat sem se izogibal bazam ter vlekel ušesa, medtem ko se je Aleš zadaj boril v senci.

V Sport classi sem dosegel 1.mesto 932 točk, Aleš 3.mesto 843 točk.

Do tukaj vse OK saj so izvedene 4 tekme in v skupnem seštevku zasedam prvo mesto, Aleš pa tretje, kljub 0 točkam iz prve dirke saj se vsakemu tekmovalcu briše najslabši rezultat.

 

19.2.2017 task 5 (Kovk).

Jutro ki nas je pričakalo ni bilo ravno kot iz pravljice, oziroma v skladu z vremensko napovedjo prejšnji dan. Zopet nas je vreme potegnilo za nos. Sestavi se task dolžine 60km. Misleč, da se bo nebo le razjasnilo, kar po navadi se, se sestavi dokaj zanimiv in vremenu primeren zahteven task. Kljub močni pokritosti se najdejo dviganja in občasno kakšen sončni žarek prodre skozi oblake, ki pa ne traja dolgo, preden ponovno ponikne. Torej zelo intervalno. Dviganja sprva le na določenih in osamljenih mestih. Seveda, ravno tam ne, ko bi to tisti trenutek najbolj potrebovali. Task nas že na začetku vodi kakšna 2km stran od grebena in nato proti Predmeji, ki je bila usodna za večino pilotov. Seveda nas je velika večina na mrtvo porinila proti obratni. Znašli smo se v mrču, brez intervala, brez višine. Začel se je boj za preživetje, oziroma že kar boj za iskanje pristanka. In tukaj se izkaže Matjaž Klemenčič s padalom, ki prav tako tekmuje na tekmi. Praktično iz tal pobere in se odpelje direktno proti Predmeji, ter obrne točko vendar tudi njega zapusti sreča-termika in kaj kmalu pristane. Marko Novak, ki s čisto drugačno linijo le najde dviganja, ki ga ta dan ponese do zmage in edinega v cilj vendar zmaga da samo 263 točk. Dan se seveda kljub močni pokritosti izkaže kot dobro letljiv, vendar ne na task trasi.

V Sport classi ja Matjaž dosegel 1.mesto 145 točk, jaz 3.mesto 92 točk, Aleš 4.mesto 57 točk.

 

25.3.2017 task 6 (štajerska, Frankolovo- Konjiška Gora)

Žal se nas je zbralo le 14 pilotov. Čeprav tistim, ki jih ni bilo ni potrebno biti preveč žalostnih. Vremenska napoved je bila za to območje dokaj solidna, ki pa nas je tokrat zopet krepko povlekla za nos. Že zjutraj visoka koprena. Torej, današnja dirka je bila optimistično zastavljena, z dolžino 68km. Z napovedanimi pogoji, bi bila disciplina prava poslastica. Vendar je bila jakost vetra oziroma predvsem smer, precej drugačna od napovedi. To je bilo usodno za večino pilotov po prvi obratni točki, kjer smo prileteli v oblivanje vetra čez hrib in začel se je boj za preživetje. Le par pilotov se je po prvi obratni uspelo nekako izlizati in nadaljevati proti drugi obratni proti Vinski gori. A kaj kmalu so razmere prizemljile vse.

V Sport classi je Aleš dosegel 1.mesto 343točk, jaz zadnje 5.mesto 92točk.

 

Tako smo zaključili zimsko ligo in v skupnem seštevku je zmagovalec v Sport classi:

1.Gjorgji Ristovski iz Makedonije 2619 točk

2.Aleš Lipušček 2539 točk

3.Grega Rutar 2445 točk

 

Da končam. Če bi se udeležila tudi prve dirke, kjer je povprečje 400točk bi gladko slavila, tako pa… če čebula…;)

Lep pozdrav, Grega Rutar

Prihajajoči dogodki

No events found

Photo of the day

14361443_1258386310872648_8784631515817007007_o.jpg

 

 

Kobala Center

Sezona: 15. April - 30. Oktober
Delovni čas: Vsak dan od 10:00 do 14:00. V primeru slabega vremena je pisarna zaprta.


Povežite se z nami. Če imate vprašanje vam bomo pomagali.